Articole de presa | Embolizare cerebrala prin tehnica de dublu abord vascular – premiera medicala la nivel nationalIn cadrul spitalului Sanador din Bucuresti a avut loc, in premiera nationala, o interventie minim invaziva ce a constat in embolizarea cerebrala prin tehnica de dublu abord vascular si a fost realizata de o echipa condusa de Dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie – imagistica medicala.

Pacienta, in varsta de 41 de ani, a fost diagnisticata cu fistula durala complexa de sinus sigmoid, mai exact o comunicare anormala intre sistemul arterial si cel venos de la nivelul circulatiei creierului. Lipsa unui tratament specializat duce la o hemoragie cerebrala severa. Cele mai frecvente simptome ale acestei afectiuni sunt acufena (vajaitul permanent in urechi) si dispneea persistenta (respiratia dificila) cauzata de amestecarea sangelui arterial cu cel venos.

Embolizarea este o procedura medicala, minim invaziva, care se realizeaza la nivel endovascular. Din aceste motive prezinta o serie de avantaje pentru pacienti, si anume:
 
  • este rapida,
  • prezinta disconfort minim
  • durata de spitalizare si recuperare este mica (1-2 zile)
  • durerea postoperatorie este redusa

Interventia s-a efectuat sub anestezie generala in cadrul laboratorului de angiografie a spitaluilui Sanador, utilat cu un angiograf Siemens Artis zee de ultima generatie care permite preluarea si stocarea imaginilor de inalta rezolutie din interiorul vaselor de sange (angiograma). Particularitatea acestei operatii este data de procedura tehnica care consta in faptul ca abordul vascular folosit a fost unul dublu, atat arterial cat si venos, fapt ce a permis la sfarsitul procedurii atat embolizarea completa a intregului pat vascular fistulos, dar mai ales prezervarea permeabilitatii sinusului sigmoidian stang afectat.

Alaturi de dr Bogdan Popa, presedintele Societatii Romane de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala – medic care a efectuat primele proceduri de radiologie interventionala in spitalul Sanador – au participat dr. Cristina Spinu, medic primar medicina interna, specialist cardiologie, atestat studii complementare, cardiologie interventionala din cadrul Sanador si dr. Cristian Mihalea, medic in cadrul Serviciului de Neuroradiologie interventionala CHU Beaujon Paris, unul dintre centrele cu cea mai bogata experienta in acest domeniu din Europa.
 
Arhiva stiri
IMPORTANT
: Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in nici un caz consultul medical.
Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavostra se va face numai dupa un consult medical de specialitate!