a
Programarile sau alte informatii se pot obtine de la Consultantul Specializat SANADOR in relatia cu pacientii pentru acest tip de interventii.
0755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE
stefania.antemie@sanador.ro Consultant Specializat SANADOR

Articole de presa

Programari Consultatii Spital Clinic Sanador
+40 755 138 412 ȘTEFANIA ANTEMIE

Chemoembolizare cu microsfere absorbabile, o procedura moderna aplicata in premiera in tara noastra

In premiera in tara noastra, doctorul Bogdan Popa, medic primar radiologie imagistica medicala, presedintele Societatii Romane de Radiologie Interventionala, aplica o metoda noua destinata pacientilor cu tumori maligne hepatice atat primare (neoplasm hepatic, hepatocarcinom), cat si secundare (metastaze de la alte tipuri de tumori maligne, frecvent neoplasm de colon). Noua metoda poarta numele de chemoembolizare cu microsfere absorbabile.

„Este o procedura pe care am inceput-o in premiera nationala in Romania si care presupune externarea pacientului in 24 de ore, maximum 48 de ore dupa interventie. Se realizeaza cu anestezie locala, introducandu-se un microcateter in arterele din ficat, care vascularizeaza tumora respectiva. in aceste vase, ulterior, se injecteaza microsfere incarcate cu substante chimioterapice, care au rolul de distruge tumora din interior, dar si de a opri fluxul sangvin catre tumora”, explica doctorul Bogdan Popa.

Principala cauza a tumorilor maligne hepatice o reprezinta infectia cu virusul hepatitic C, sunt mai frecvente la barbatii intre 60 si 70 de ani.

Medicul Bogdan Popa, autorul acestei premiere medicale realizata la spitalul Sanador, atrage atentie ca este un tratament paliativ care prezinta avatajul ca mareste durata de supravietuire si calitatea vietii pacientului. „Ceea ce este foarte important pentru orice bolnav, dar reprezinta imens pentru un pacient cu neoplasm”, subliniaza prof. dr. George Iana, seful Departamentului de imagistica al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Prin chemoembolizare se obtine reducerea tumorii oferind pacientului sansa de a fi operat, iar la unii bolnavi se inregistreaza eliminarea simptomatologiei. Doctorul Popa precizeaza ca, in comparatie cu chemoterapia conventionala, constand in introducerea de medicamente care tintesc tumora, in chemoembolizarea toxicitatea in afara ficatului este aproape inexistenta.

La un bilant efectuat dupa 18 luni de la aplicarea acestei metode, 89% dintre pacienti au raspuns bine in sensul ca fie tumora s-a micsorat, fie a stagnat.

In prezent, in centre medicale din SUA si Europa, tumorile mai sunt „atacate” prin alte doua metode: chemoterapia magnetica si chemosaturatia. Prima consta in folosirea magnetilor pentru atragerea medicamentelor in formatiunea tumorala pentru reducerea efectelor adverse. De asemenea, de cateva luni in Atlanta (SUA) si in Europa se efectueaza chemosaturatia care se adreseaza pacientilor cu tumori in ficat. Acestora li se injecteaza medicamentele, dar sangele este scos, filtrat si reintrodus in organism. Doctorul Bogdan Popa este nerabdator ca, prin achizitionarea aparaturii necesare, sa aiba posibilitatea ca in scurt timp sa poata realiza inclusiv in tara noastra aceasta procedura.

 

SURSA: Jurnalul national
Data: 23.05.2012